ANTONIA ILIESCU, DIMITRIE GRAMA ŞI AUGUSTIN MACARIE DESPRE CĂRŢILE LUI ALEXANDRU NEMOIANU
Am remarcat mai demult ca Alexandru Nemoianu este un intelectual deosebit de sensibil si aceasta sensibilitate ,combinata cu un intelect superior, bine-nteles ca a creat un om deosebit, care natural ca intelege si respecta aceasta ordine divina universala, in care convietuim. El intelege probabil mai bine decit mine si, este mai devotat partii religioase, cunoscute, a existentei umane, pe cind eu sunt un religios liber si sunt inca pe drum spre un Dumnezeu, pe care il numesc Dumnezeu doar pentru ca nu sunt sigur ca acesta este numele lui adevarat. Mi-as dori ca totul sa fie mai simplu, mai direct, dar pentru mine nu este asa. De asemenea, am o presimtire ca atunci cind voi sta de vorba cu acel, inca necunoscut de mine, Dumnezeu si imi va destainui „secretul”, „adevarul”, voi ramane mut pentru intotdeauna. Alexandru Nemoianu este un spirit desavirsit. El a ajuns acolo unde toti speram sa ajungem, dar putini avem taria si puritatea lui sufleteasca. Nu pot decit sa il invidiez, eu care sunt inca pe drum, in cautarea propriei constiinte si imi impartasesc voiajul, cu speranta ca ar putea fi de vreun ajutor vreunui alt om ratacit, ca si mine, in acest mister, in acest formidabil univers.
DIMITRIE GRAMA, Danemarca
Universul supus reflecţiilor unui om vădit interesat de soarta Terrei este atât de vast, încât numai lectura foarte atentă îl poate, parţial, descoperi. „Acum”,de Alexandru Nemoianu, este o carte ce se citeşte cu mare interes şi cu deplină implicare filozofică şi civică de toţi cei ce au fericirea „să le cadă în mâini” şi sub priviri. Politologul, gânditorul şi păzitorul binelui în lume este dublat de un literat de primă mână, ce-şi exercită talentul (cald-învăluitor şi cu mare putere de sugerare!) în fiecare cuvânt, în fiecare rând, în fiecare pagină. Sufletul românesc – expresie a măsurii, a bunului simţ, a trăiniciei convingerilor, a dragostei neţărmurite şi a tuturor sugestiilor cu care este investit cuvântul „dor” – pulsează ritmic şi amplu în fiecare filă. Categoric, „Acum” se va constitui într-un puternic îndemn la reflecţii existenţiale, în general, naţionale, în special.
AUGUSTIN MACARIE
Alexandru Nemoianu, prin cartea sa „Intâmplări si vise”, mi-a readus în suflet dorul de acasă si dorul de acea „gură a sobei” care ne vorbea în copilărie prin căldura teracotei si tăria vântului ce sufla prin hornuri. Dar cartea – prin multiplele ei mesaje si luări de atitudine – transmite si revolta fată de „atletii amoralitătii” si „elitei de mahala” care au continuat să existe si după 1989, fără să-si fi modificat vechea ideologie.
ANTONIA ILIESCU, Belgia