DIRECTOR LA „Romanian-American Heritage Center”, SUA

Incepand cu primavara anului 2006,Alexandru Nemoianu a devenit director la „Centrul de Studii si Documentare al Romanilr-Americani -Valerian D.Trifa-American Heritage Center” si editorul publicatiei acestuia,faimosul „Buletin Informativ”,fondat de intemeietorul acestei importante institutii ce conserva „memoria romanilor-americani”.Activitatea ei o evoca Alexandru Nemoianu intr-un text memorabil, ce se va publica in vol.II al ciclului „CUVINTE PENTRU URMASI”.


CENTRUL DE STUDII SI DOCUMENTARE AL ROMANILOR-AMERICANI

‘ VALERIAN.D.TRIFA.ROMANIAN-AMERICAN HERITAGE CENTER’

In anii saizeci si saptezeci ai veacului al XX-lea in cultura americana a intervenit o schimbare privind modul de intelegere a caii prin care s-a alcatuit si se alcatuieste natiunea americana.

Conceptul „furnalului” american (dupa care toti cei veniti in Lumea Noua s-ar contopi intr-o noua entitate) a fost inlocuit cu o mult mai convingatoare si inteleapta conceptie.Aceasta conceptie afirma ca fiecare grup etnic si-a adus si isi aduce contributia la a face America mai diversa,mai frumoasa si mai puternica.In acelasi timp aceasta conceptie ,a unui multiculturalism luminat, afirma cu putere ca in egala masura fiecare grup etnic se transforma pe sine,se „americanizeaza” si astfel,motto-ul Marelui Sigiliu al Statelor Unite,”e pluribus unnum”,se implineste deplin.Unitatea trebuie cautata si este aflata in diversitate.

In aceste conditii a fost meritul Arhiepiscopului Valerian, Ierarhul si Intaiul Statator al „Episcopiei Ortodoxe Romane din America” cu sediul la „Vatra”,Jackson,Michigan,de a fi inteles ca Romanii-Americani sunt o astfel de componenta care a facut si face Lumea Noua mai diversa,mai bogata,mai frumoasa si mai puternica. Acest Ierarh a fost cel care a inteles ca o contributie istorica trebuie documentata si astfel a conceput ideea unui „Centru de Studii si Documentare al Romanilor-Americani”.

In 1975 acest concept a devenit fapta si in cativa ani,cu ajutorul financiar si moral al „Episcopiei Romane Ortodoxe din America” ,in principal, dar si al altor societati si organizatii romano-americane si a unor oameni buni si generosi,o cladire moderna a fost ridicata pe pamantul „Vetrei Romanesti” din Jackson,Michigan.

In cativa ani o impresionanta colectie documentara a fost alcatuita si catalogata stiintific si prin angajarea unui istoric profesionist si bilingv,Alexandru Nemoianu, „Centrul” si-a inceput buna lucrare.

Anii de inceput au fost nespus de grei,mai ales din cauza limitarilor financiare. In acesti ani,cu abnegatie si vointa,”Centrul” a supravietuit si si-a implinit misiunea prin truda lui Traian Lascu al carui nume este intre ctitorii „Centrului”.

Mai apoi „Centrul” a iesit din criza financiara ce ii ameninta direct existenta prin darnicia catorva oameni cu credentiale morale absolut unice: Maria McWilliams, Silvya Baia, Arhiepiscopul Valerian, Rucsanda Sarbu de Bota si Stelian Stanicel si darul modest si esential al multor,foarte multor, Romani-Americani.

Lui Traian Lascu i-au stat in ajutor oameni buni care fiecare a contribuit,dupa puterea lui,la mersul inainte al „Centrului”: Petru si Silvya Lupsor, Augustin Vincent, John N.Santeiu Jr.,Eugene S. Raica si inca multi altii.

Un rol special a avut Arhiepiscopul Nathaniel Popp,urmasul lui Valerian , in pastrarea unei atmosfere de decenta,bunacuviinta , spirit stintific si intelegere la „Centru”.

In acesti ani s-a alcatuit si principalul scop al „Centrului”,acela de a documenta si promova istoria Romanilor-Americani si intelesul ei major,acela de a fi pastrat „modelul existential” romanesc,intelegerea romaneasca a rostului vietii,a diferentei dintre bine si rau, in Lumea Noua. Acest concept s-a definit si promovat prin publicatia „Centrului,”Information Bulletin”,predominant dar nu exclusiv publicata in limba tarii,engleza dar si prin carti publicate de catre si cu ajutorul financiar al „Centrului” (carti ale Arhiepiscopului Valerian, dar si ale lui Alexandru Nemoianu). Au fost numerosi cei care au contribuit cu articole si studii: Traian Lascu, Alexandru Nemoianu, Parintele Vasile Hategan, Aurel Sasu, Gh.I Florescu, Alexandra Roceric, Eugene S. Raica, Stelian Stanicel,Joanne Bock si inca multi altii.

Treptat colectiile „Centrului” s-au inmultit si diversificat si astazi nici un fel de studiu serios si complet despre Romanii-Americani nu poate fi alcatuit fara cercetarea comorilor documentare pastrate in biblioteca si arhivele lui.Cladirea a fost marita,aproape dublata,cu spatii inca mai generoase pentru pastrarea documentelor si birouri si o superba „camera memoriala”,dedicata activitatii Arhiepiscopul Valerian , decorata muzeistic.

Ar fi naiv sa ne imaginam sau sa pretindem ca „Centrul” a mers din succes in succes. El a cunoscut si clipe grele,financiar si moral. Spre exemplu,in ultimii ani,una dintre gravele probleme confruntate a fost,in opinia semnatarului acestor randuri, o politica editoriala care a lunecat intr-o directie periculoasa.

O noua politica editoriala a fost impusa.Astfel fiecare numar din „Buletin” a prezentat doar o singura „tema”.Publicatia Centrului, care avea si are menirea de a fi o „foaie” de familie si informare devenea „seaca”,arida.Dar,inca mai rau,standardele si menirea acestei publicatii a capatat o inclinare dubioasa.

Astfel din dorinta ,initial pozitiva, de a include toate componentele istoriei romano-americane s-a ajuns la o foarte periculoasa atitudine de relativism moral contemplativ.

A fost dat uitarii faptul ca istoria este un proces care se dezvolta prin confruntari si ca in aceste confruntari unii au fost „buni” si altii „rai”;unii au fost pentru progres istoric si altii pentru un regres degradant. Mai rau decat atat,personalitati controversate si inca mai rau , din nou dupa parerea autorului acestor randuri,falimentare moral dincolo de nadejdea mantuirii,au fost prezentate anciliar(slugarnic),aproape glorios. Aceast lucru nu putea fi acceptat.

Adunarea Generala a membrilor cu drept de vot din 18 Februarie,2006 in numar covarsitor si unanim ,a ales o noua conducere a „Centrului”, avand drept Conducator(Chairman) pe Arhiepiscopul Nathaniel al „Episcopiei Romane Ortodoxe din America” cu sediul la „Vatra Romaneasca”,Jackson,Michigan si ca Presedinte pe Diaconul David M.Oancea ,redactorul „Soliei”, organul de presa oficial al „Episcopiei Romane Ortodoxe din America” si un om cu credentiale morale aproape fara fara egal in comunitatea Romanilor-Americani.In acest fel „casa” a fost pusa in ordine si viitorul facut cu putinta.

Este de dorit ca acest „Centru”,singura institutie existenta dedicata exclusiv promovarii istoriei tuturor Romanilor-Americani, indiferent de afilatia lor religioasa, sa fie sprijinit de membrii comunitatii.

Acest lucru poate fi facut printr-o donatie anuala de $20.00,care include si abonamentul la „Information Bulletin” pentru un an ,sau prin donatii mai generoase care,ajunse, in timp, la nivelul acumulat de $5,000.00 asigura un drept de vot in Adunarile Generale al „Centrului”.Checkuri sau money orders pot fi trimise pentru : Romanian-American Heritage Center la adresa : 2540 Grey Tower Rd.,/Jackson ,Michigan/USA.

Acest „Centru” in mai toate felurile este pentru membrii comunitatii romano-americane o „casa a bunicilor” si el merita sprijinul tuturor si al fiecaruia.Pastrarea si promovarea modelului existential romanesc, a intelegerii romanesti a diferentei dintre bine si rau ,este cu siguranta cea mai de seama contributie facuta de Romanii-Americani pentru Lumea Noua dar si pentru „romanism”.Intre multe altele aceasta demonstreaza vitalitatea valorilor romanesti si caracterul lor indestructibil.

Alexandru Nemoianu

%d blogeri au apreciat: